22 prosince, 2011

Martti Kuoppa ukončil kariéru

Konec jedné flatlandové éry? Proč to udělal? Už bylo načase?

Názory se různí, ale fakt zůstává stejný, finský jezdec Martti Kuoppa ve třiatřiceti letech oficiálně ukončil svojí flatlandovou kariéru.

Ta začala v roce 1990 a trvala dlouhých 21 let. Během ní vyhrál nespočet závodů a dokonce i X-games v roce 2001.

Do flatlandového povědomí se kromě svých jezdeckých úspěchů dostal také tím, že založil dvě firmy na výrobu dílů na kolo. V roce 2003 vytvořil spolu s Viki Gomezem firmu KGB (která přišla jako jedna z prvních se zprohýbaným tvarem rámu) a fungovala až do roku 2009. Za ní jezdila světová jména jako třeba Alex Jumelin nebo Bram Verhallen.

V roce 2010 pak založil Viki Gomez vlastní firmu s názvem Fenix Bikes a Martti Kuoppa značku Jungle Rider. A jedním z jeho posledních flatlandových počinů byla online soutěž s názvem Ground-tactics.

S myšlenkou skončit si Kuoppa pohrával už v roce 2009, tehdy ale ještě u ježdění zůstal, i když už se neobjevoval prakticky na žádných závodech. Teď je ale rozhodnutí konečné, podle jeho slov už není schopen dosáhnout v ježdění lepší úrovně.

Jungle Rider, za který jezdí třeba Denes Katona nebo Effraim Catlow bude existovat i nadále, stejně jako soutěž Ground-tactics, od které ale bude teď rok pauza.

A co si myslíte o Kuoppovo rozhodnutí vy?

1 komentář: